Sokan vannak, akik az első napok lendülete után abbahagyják a futást, mert valamijük fáj, megsérült. Az ilyesmi nem tréfa, ha tényleg komoly a gond, és mégis erőltetjük, csak még nagyobb bajt okozhatunk. A legtöbbször azonban a fájdalom oka nem valamilyen súlyos és gyógyíthatatlan testi probléma, hanem olyan tényezők, amelyeken viszonylag könnyen lehet változtatni.

Ha szúr az oldalunk

Gyakori panasz kezdő futóknál, hogy szúr az oldaluk futás közben, aminek az az oka, hogy a hasfaluk még nem szokott hozzá a futás mozdulatsorához. Jó hír, hogy ez elmúlik, amint fittebbek leszünk. Addig is azonban néhány dologra figyeljünk oda, hogy ezt a kellemetlen panaszt elkerüljük vagy megszüntessük. Ne együnk semmi szilárdat a futást megelőző egy órában, futás közben pedig próbáljunk minél egyenletesebben lélegezni! Ennek az a titka, hogy ne rohanjunk, hanem válasszunk kényelmes tempót, az viszont nem számít, hogy szájon vagy orron át vesszük-e a levegőt. Ha elkezd szúrni az oldalunk, lélegezzünk mélyeket, és koncentráljunk arra, hogy az összes levegőt kiengedjük a hasfalunkból! Ez ugyanis megnyújtja a rekeszizmot, és előbb-utóbb elmúlik a kellemetlen érzés.

Ha fáj a hátunk, lábaink vagy derekunk

 • Rossz a futócipőnk. A panaszok oka leggyakoribb a rossz futócipő, amely nem alkalmas a futásra. A jó futócipő kiválasztásáról ITT olvashat bővebben.
 • Nem melegítettünk be vagy lazítottunk megfelelően. Nagyon fontos, hogy minden edzés előtt és után is megfelelően bemelegítsünk, illetve lazítsunk, mert a merev, hideg szalagok és izmok sokkal sérülékenyebbek.
 • Nem pihenünk eleget. Ha fájnak a lábaink, derekunk vagy hátunk futás közben, az akár normális is lehet, nem jelent feltétlenül sérülést. Ilyenkor álljunk meg néhány percre, és figyeljük meg, hogy a pihenő után is visszatér-e a fájdalom. Ha igen, és egyre intenzívebbé válik, akkor inkább hagyjunk ki egy-két edzést. Ami szigorúan tilos, hogy a fájdalomra ráedzünk, mert ez még súlyosabb sérüléshez, hosszan elhúzódó problémához vezethet.
 • Nem ügyeltünk a fokozatosságra. Kezdőknél és újrakezdőknél szokott előfordulni, hogy nem ügyelnek a fokozatos terhelésre, és túl gyorsan akarják növelni teljesítményüket, mert tévesen azt hiszik, hogy minél többet futnak, annál gyorsabban fejlődnek. Pedig ezzel éppen az ellenkező hatást érik el, mert a túlerőltetés miatt megsérülhetnek. Ehelyett tervezzük meg a fokozatos fejlődésünket: kezdjük sétával, majd térjünk át a kocogásra, aztán a futásra, és emeljük a távolságokat. Ha fáj valamink, hagyjunk ki pár edzést, és mindig iktassunk be pihenőnapokat, hogy az izmok regenerálódhassanak.
 • Túleddzük magunkat. Nem csak a kezdő futókatat fenyeget a túlerőltetés, hanem haladókat is, akik azt hiszik, hogy a naponkénti futással edzettebbek lesznek. Ha azonban nincs elég ideje az izmoknak a regenerálódásra, az sérüléshez és teljesítményromláshoz vezet. Éppen ezért fontos alapszabály, hogy 10 százaléknál többel soha ne emeljük a megtett távolságot, és gyakorlott futóként is iktassunk be pihenőnapokat!
 • Nem megfelelő technikával futunk. A nem megfelelő futótechnika szükségtelenül terheli a bokát, a térdet, a derekat és a csípőt, fájdalmat és sérüléseket okozhat. Ezért fontos, hogy futás közben a törzsünk ne mozogjon, legyen egyenes, fejünk nézzen előre, nyakunkat döntsük enyhén előre, a vállainkat megtartva, a haladási irányra merőlegesen! Karunkat ne oldalirányba mozgassuk, mert az nehezíti a futást és az egyenletes légzést, de a szorosan a mellkas mellett tartott karok se jók, mert a folyamatosan megfeszülő kar- és vállizmoktól csak még gyorsabban elfáradunk. Helyette tartsuk karjainkat derékmagasságban, 90 fokos szögben, a könyökeink pedig a testünk mellett helyezkedjenek el. Semmiképpen ne keresztezzék karjaink a mellkasunk középvonalát, és ne mozogjanak erőteljesen előre-hátra, hanem mindig olyan ütemben mozgassuk őket, ahogy a lábainkat.
 • Nem teli talpra érkezünk. Viszonylag gyakori probléma, hogy a futók nem a teli talpukra érkeznek és gördülnek tovább a lábujjak felé, hanem a lábujjakra érkeznek, mint amikor sprintelnek vagy helyben futnak. Ezzel az a gond, hogy ha nem elég edzett a vádlink, akkor hosszútávon nagyon megerőltetjük, ami idővel fájdalomhoz, sőt gyulladáshoz vezethet.
 • Hosszú, elnyújtott léptekkel futunk. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a hosszabb lépések javítják a futóteljesítményt, pedig inkább sérülésekhez vezet. Ilyenkor ugyanis a sarok jóval a test egyensúlyi középpontja előtt ér földet, ami miatt hamarabb elfáradunk, és sarkunk vagy térdünk is megfájdul. Ehelyett koncentráljunk arra, hogy a talpunk pontosan a testünk alatt érjen talajt, amit karmozgással is elősegíthetünk.
 • A lejtőkön rohanunk. Holott ezt is veszélyes, mert, ha a lejtőn erősen nekilódulunk, különösen terepen, könnyen balesetet szenvedhetünk. A hegyes-völgyes terepen futás alapszabálya, hogy felfelé egyenes tartással, nyugodtan, az erőt tartalékolva fussunk, lefelé pedig a vállakat nagyon enyhén előre döntve, gyors, szapora, de rövid léptekel szaladjunk. Fontos, hogy közben ne dőljünk hátra, mert ezzel csak feleslegesen fékezzük a haladásunkat.

Ha a fentiek közül egyik sem okozza a panaszainkat, érdemes orvoshoz fordulnunk, mert lehetséges, hogy valamilyen ortopédiai vagy ízületi probléma áll a háttérben, ami miatt a futás helyett esetleg gyógytornát és valamilyen más mozgásformát érdemes választanunk.

Az ülőmunka ártalmaiból eredő fájdalmaink csillapítására és panaszaink enyhítésére próbáljuk ki a hazai gyakorlatban újdonságnak számító Flectorin tapaszt, amelyet elég naponta egyszer felhelyeznünk, mivel a vény nélkül kapható tapaszok közöl egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással! A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól. A Flectorin egyedülálló kettős kombinációjának (a diklofenak hatóanyagnak és a heparin segédanyagnak) köszönhetően kiemelkedően hatásosan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát). 

 

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
 • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
 • Látványos duzzanat csökkentés*
 • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!