Az elmúlt években nagy lendületet kapott a kerékpározás, amit mi sem jelez jobban, mint a kerékpárutak folyamatosan növekvő száma. Hazánkban számos olyan túraútvonalat találunk, amelyeket akár egy hétvége alatt végig tekerhetünk, és közelről fedezhetjük fel a csodálatos tájakat.

48-as túra (Budapest környéke)

Hossza: 60 km, rövidített szakaszon 33 km
Nehézségi szint: közepes

A túrára, amely nevét onnan kapta, hogy érinti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elesettjeinek egyik nyughelyét, a cinkotai HÉV megállójából kell indulnunk, és onnan rögtön a Vidám vásár útra kell kanyarodnunk, és azon eltekerni a Simongát útig. Erre ráhajtva a Naplás tóhoz érünk, majd a Naplás útra érve Pécelig kell tekernünk. A városon áthajtva a következő állomás Isaszeg, amely határában a Képesfánál pihenhetünk meg. A legenda szerint az isaszegi csata előestéjén Kálmár Károly honvédkapitánynak megjelent Szűz Mária álmában, és arra figyelmeztette, hogy az osztrákok éjjel meglepetésszerű támadást fognak indítani a magyar sereg ellen. A magyarok így a támadást visszaverték, a csatát pedig megnyerték. A helyiek ennek emlékére hársfát ültettek ide, és felszögezék rá Szűz Mária képét, amiről az a Képesfa elnevezést nyerte. Az eredeti növény sajnos már elpusztult egy viharban, így ma már csak újra ültetett utódjánál emlékezhetünk minderre. A következő állomás Dány, ahol jobbra a Sápi útra kell fordulnunk, amely egy földútban folytatódva a szabadságharcosok sírjához vezet, ahol vissza tudunk fordulni, és Isaszeg után a gödöllői HÉV állomáshoz fogunk érni. Eddig tart a 33 kilométeres szakasz: ha fáradtak vagyunk, HÉV-re szállhatunk, ha viszont még bírjuk, akkor tovább tekerhetünk Szadára, onnan Mogyoródra, majd Fótra, végül Budapest 4. kerületében végződik a túra.

Tisza tavi körtúra

Hossza: 113 km
Nehézségi szint: könnyű

A Tisza-tavi körtúra kezdő és családos kerékpárosoknak egyaránt ideális terep. A túrát Kiskörén kezdjük, ahol először áttekerünk a duzzasztón, majd a gáton Abádszalókra érünk, ahonnan az országúton Tiszaderzsre hajtunk, majd ismét a töltésen Tiszafüredig jutunk. Tiszafüreden keresztülvágva a gáton haladva Tiszacsegéig tekerünk, ahol az ároktői komppal tudunk átkelni a Tiszán. A túloldalon a folyás irányába haladva a töltésen Tiszadorogmát érintve Tiszabábolnára érünk, ahonnan ismét közúton folytatjuk a túrát Poroszlóig, közben Tiszavalk, Négyes, Borsodivánka településeken haladunk keresztül. Útközben többször is érdemes megállni és megmártózni a vízben, felfrissülni út menti büfékben vagy Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban megismerkedni a környék élővilágával. Végül a gáton tekerünk tovább Sarudon és Tiszanána-Dinnyésháton keresztül Kisköréig.

Kőszegi határmenti kerékpáros körtúra

Hossza: 42 km
Nehézségi szint: közepes

Az edzettebb kerékpárosoknak javasolt túrát a Kőszegi-vár parkolójában kezdjük, majd a Várkör és az Ady Endre utcán keresztül érjük el a Temető utcát, ahonnan a zöld kerékpáros jelzést követjük. Amikor kiérünk Kőszegről, jobbra találjuk meg a Panoráma körutat, ahol elhagyva a zöld kerékpáros jelzést, feltekerünk a hegyre mintegy 6 kilométert, amikor is elérjük a csúcsot. Útközben a sípályák, valamint a Szálasi bunker mellett fogunk eltekerni. A csúcs után érünk az osztrák határhoz, ahonnan a kékkereszt-jelzést követjük néhány kilométeren át. Jobbra találjuk a Hétvezér-forrás, ahol friss vizet tudunk palackjainkba tölteni. Miután a kékkereszt-jelzés lekanyarodik, egy kilométer múlva érjük el a volt határőrs épületét, ahonnan egy rövid mászás, majd egy szintén nem túl hosszú lejtő után ismét emelkedni kezd az út. Ez a szakasz a túra leghosszabb, 13 kilométeres emelkedője, amely során 330 méteres magasságról 725 méterig tekerünk fel. Közben a Stájerházaknál pihenhetünk meg. Ezután az aszfaltút kettéválik, nekünk jobbra kell mennünk, és hamarosan elérjük a volt határőr laktanyát, valamint a Hörman-forrást, és ezzel együtt a csúcsot is. A pihenő után már végig lejt az út: átgurulunk Velemen, majd a közúton Kőszegszerdahelyet és Cákot érintve érünk vissza Kőszegre, ahol a Rohonc és a Velemi utcán át a Temető utcába érünk, majd a már ismert úton visszafelé haladva jutunk el a kiindulási pontra.

Cserehát túra

Hossza: 51 km
Nehézségi szint: könnyű/közepes

A Csereháti túra útvonala a kevésbé ismertek közé tartozik, pedig a dombság szelíd lankáit szélcsendes időben könnyen legyőzhetjük. Az útvonal nagy része kis forgalmú utakon vezet, így kezdők számára is bátran ajánljuk. Szalonna 11. századi temploma elől indulunk, ahonnan keleti irányba vezet az út, egy rövidebb szakaszon a Rakaca-víztározó mellett, ahol a horgászok között mi is megmártózhatunk. Ezt elhagyva Meszes érintésével Rakacaszendre érkezünk, ahol érdemes megnéznünk az ikertemplomot. Innen keletre tovább tekerve először Szászfa déli részét érintjük, majd elérjük Krasznokvajdát, ahol felkereshetjük a Scholtz-Alvin kastélyt. A település határától alig 500 méterre jobbra kell fordulni a Rákóczi úton, majd a Bátor-patakot elhagyva jutunk Felsőgagyra, az egykori bencés apátság szomszédságában épült községbe, amely egy 1834-es földrengés nyomán ma már leginkább az elpusztult nevezetességeiről ismert. A falut elhagyva jutunk át a török korig virágzó Alsógagyon keresztül Batakékre, ahol közvetlenül a település déli határa előtt el kell fordulnunk balra Fancsal irányába. A török dúlta községbe a helyi nemesi család, a Szemerék leheltek életet szlovákok betelepítésével. Utunkat a Fancsal-patak mellett folytatva Encsre érünk, ahol a ma már országos hírű Anyukám mondta étteremben juthatunk energiafröccshöz a további tekeréshez. Ha még az evés után biciklire tudunk ülni, levezetésképpen érdemes a Hernád partjára tekerni egy fürdőzés erejéig.

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
  • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
  • Látványos duzzanat csökkentés*
  • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!