Ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a szabadban futók száma is, ilyenkor jellemzően ugyanis csak a legelszántabbakkal találkozhatunk a futópályákon. Holott a téli futásnak is megvannak a szépségei, és ha betartjuk az alábbi jótanácsokat, továbbra is bátran edzhetünk a szabadban.

Fokozatosan szoktassuk magunkat a hideg levegőhöz!

Fontos, hogy könnyebben megy a téli hidegre való átállás, ha egész ősszel kint futottunk a szabadban, mert így a szervezetünk fokozatosan szokik hozzá az egyre alacsonyabb hőmérsékleten történő futáshoz, nem éri sokként a változás. Tévhit, hogy a hideg levegő megfázást okozhat, hiszen a helyes légzéstechnikának köszönhetően az orron keresztül beáramló levegő már melegebben jut a tüdőbe. E technika elsajátításával, illetve megfelelő felkészüléssel könnyen el tudjuk kerülni a megbetegedést.

Téliesítsük futóruházatunkat!

Télen, hidegben egészen másfajta ruházatot érdemes viselnünk, mint máskor. Öltözzünk rétegesen, a testtel érintkező ruházat pedig legyen ún. technikai aláöltözet, amely elvezeti a nedvességet. Ennek a mínuszokban különösen nagy jelentősége van, mert a nedvességet magába szívó pamut, ha megállunk, a párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami kihűléshez, megfázáshoz vezethet. Akkor ideális a ruházat, ha a szabadba lépéskor még kissé fázunk benne, de 5-10 percnyi bemelegítő futás után már kellemes a hőérzetünk, nem fázunk és nem is izzadunk.

A vékonyabb, kb. 0 fokig jó őszi futónadrágot cseréljük le vastagabb, bélelt thermonadrágra, amely a térdhajlatnál vékonyabb, rugalmasabb anyagból van, míg a combrésznél és a lábszárnál vastagabb, hőtartóbb anyagból készült.

A futódzseki megválasztásánál a legfontosabb szempontok a vízállóság, a szélállóság és a szellőzés, izzadság elvezetésének képessége. Ezek közül a vízhatlanság és a jó szellőzés nem igazán összeegyeztethetők, ezért az időjárási viszonyoknak megfelelőn érdemes váltogatni a szélálló és vízhatlan dzsekit.

 

A kesztyű és a sapka kötelező!

Plusz 5 és mínusz 5 fok között elegendő egy vékony cérnakesztyűt viselni, mínusz 10 foknál már a vastagabb kesztyű ajánlott, mivel az ujjaink könnyen elfagyhatnak. A sapka szintén nagyon fontos, hiszen a testünk hőleadásának egyharmada fejünkön keresztül történik, ráadásul füleink szintén érzékenyek a hidegre. Hosszabb, több órán át tartó futáshoz érdemes tartaléksapkát is magunkkal vinnünk.

Használjunk speciális futócipőt!

A téli futócipők melegebbek, vízállóbbak, a talpuk pedig erősebben bordázott, ezért némileg nehezebbek és merevebbek, mint a jobb időre szolgáló társaik. Vannak olyan futócipők is, amelyeket kifejezetten havas, jeges terepviszonyokra terveztek, ezek még lecsavarozható csúszásgátló szegecsekkel is rendelkeznek, hogy jégen is lehessen velük futni.

Szerezzünk be egy fejlámpát is!

Télen hamar sötétedik, a legtöbben pedig általában munka után futnak, így ahhoz, hogy lássunk és látszódjunk, hasznos eszköz egy jó minőségű, futóknak ajánlott fejlámpa. Szintén ezt a célt szolgálja a ruházatunkon lévő fényvisszaverő csík, amely szintén kötelező eleme a téli futófelszerelésnek.

Még otthon melegítsünk be!

Indulás előtt még otthon végezzünk egy általános bemelegítést átmozgató, nyújtó tornagyakorlatokkal, 5-10 percen keresztül (természetesen a ruházatunk felső rétege nélkül), mert kint a hidegben sokkal nehezebben melegednek be izmaink és ízületeink, és nő a sérülésveszély. Használhatunk melegtőkrémet is a vérkeringés élénkítéséhez, de fontos, hogy ez nem helyettesítheti a gyakorlatokat! Szintén segít, ha futóruházatunkat indulás előtt átmelegítjük a radiátoron, mert így könnyeben átlendülünk a hőtermelés beindulása előtti fázós szakaszon.

Fokozottan ügyeljünk a csúszásveszélyre!

Fagypont alatt vegyük figyelembe, hogy csúszhat az út, ami rengeteg balesetveszélyes helyzetet teremthet. A cipő talpa sokat segít a csúszós utak okozta sérülések (pl. bokaficam, térdszalag szakadás stb.) elkerülésében, ráadásul a megfelelő cipőtalp nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a futást élvezni tudjuk, és ne a csúszkálások korrigálására figyeljünk.

Vegyük figyelembe a szél irányát!

Ha megtehetjük, szembeszélben induljunk el és hátszélben fussunk hazafelé! Ha ugyanis fordítva csináljuk, akkor a kellemes hátszeles részt enyhén megizzadva fejezzük be, amit fordulás után a szél hirtelen hűt le, és igen kellemetlen élményben lesz részünk, illetve könnyen megfázhatunk.

Hidegben se feledkezzünk meg a folyadékpótlástól!

Télen is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre! Bár a hidegben nem érezzük a folyadék hiányát, mégis nagyon fontos része az edzésnek, hiszen ilyenkor is izzadunk, és amennyiben a szervezet nem megfelelően hidratált, könnyen begörcsölhetnek izmaink. A mínuszokban nagy szolgálatot tehet egy könnyebb termosz, így nem kell hideg folyadékot innunk.

Futás közben mindig maradjunk mozgásban, mert különben megfázunk!

A téli futást nem érdemes megszakítani hosszas ácsorgással, telefonálással, mert még a legprofibb ruházatban is megfázhatunk. Futás és levezetés után pedig igyekezzünk minél gyorsabban meleg helyre jutni, legyen az a lakásunk, az autónk vagy valamilyen tömegközlekedési eszköz, amivel hazajuthatunk.

Ha télen akarsz futóvá válni

Ha valaki most érez kedvet a futás elkezdéséhez, a szabadtér helyett inkább a konditerem futógépén tegye, mert fokozatos felkészülés nélkül óriási megterhelést jelent a hidegben való mozgás. Amennyiben mégis nagyon vonzó a téli táj és a hóesés, kezdjük inkább egy intenzív sétával a szabad levegőn végzett mozgásokkal történő ismerkedést! Napi fél óra séta, heti pár óra gyaloglás a levegőn máris közelebb visz a futáshoz és a természethez, és amint kisüt a nap, bele lehet vágni az igazi futásba is.

 

 

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!