Télen sem kell lemondani a mozgásról annak, aki a pihenését aktívan képzeli el. A téli sportok kedvencei közé tartozó síelés mellett lehetőségünk van egyéb mozgásformák kipróbálására is: a szánkózás (felnőtteknek is!), a korcsolyázás vagy a mókás takarításra emlékeztető curling egyaránt üdítő hatással lehet ránk, ráadásul a gyakorlásukhoz szükséges helyszínekben itthon sincs hiány.

A télről elsőként a síelés ugrik be mindenkinek, nyilván nem véletlenül: míg gyerekkorunkban leginkább a tv-ben csodálhattuk a műlesikláso­kat, addig mostanra csak anyagi lehetőségeink szabnak határt egy-egy sípálya felkeresésének. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a korábban csak a gyerekek szórakozásának tartott szánkózásról sem: a sportág – különö­sen Nyugat-Európában – egyre népszerűbb. A rendszerint a sípályák szomszédságában található szánkópályákon gyakran láthatunk önfeledten csúszó felnőtteket még az idősebb korosztályból is.

 

1.Sípályák:

 

Habár a hazai kínálat a környékbeli országokhoz képest szerény, a magyarországi sí- és szánkópályák is tökéletesen alkalmasak arra, hogy elsajátíthassuk mindkét sportág alapjait. Arra azonban figyeljünk oda, hogy az enyhe időjárás miatt a pályák nyitva tartása hogyan változik a 2019-2020-as szezon alatt. Mielőtt elindulunk mindenképpen érdemes pontosan tájékozódnunk. 

 

A legjobban felszerelt hazai sípályát Mátraszentistvánon talál­juk. A tíz pálya közül minden bizonnyal megleljük a kedvünkre valót. Akkor sem kell aggódnunk, ha az időjárás nem kedvező, a hóágyúk ugyanis gondoskodnak róla, hogy mindig legyen hol lesiklani – akár éjszaka is. A síparkon belül külön igénybe vehe­tő SaintPista Funpark ugratóival leginkább az extrém sízőknek nyújt szórakozást. A pályákat hat sílifttel közelíthetjük meg. Elsősorban a gyerekeknek ajánlható a hócsúszdapark, amely hóhiány esetén is üzemel, hiszen itt műanyag pályán lehet csúszkázni. Akkor sem kell aggódnunk, ha felszerelés nélkül indultunk útnak: a Síparkban mindent bérelhetünk.

A sípálya jelenleg zárva: Tervezett újranyitás: 2019. december 26.

További információk:

https://www.sipark.hu/fooldal

 

 

A bánkúti sípályát szintén érdemes felkeresni, itt hét pálya, és egy oktatópálya várja a síelőket, ebből öt este is használható. A csúcsra jutás­ban hét sílift (plusz egy bébilift) segít bennünket, a szánkósok­nak pedig elkülönített pályájuk van, saját lifttel. Kölcsönző is működik (ahol még mini bobot is bérelhetünk), a hóágyúkról azonban ellentétesek az információk, így érdemes odatele­fonálni, mielőtt neki indulnánk.

Jelenleg csak a tanpálya üzemel.

További információk:

http://www.bankut.hu/

 

 

Eplényben a 16, felvonóval is ellátott sípálya mellett a négy szánkópálya teszi teljessé a téli örömöket, valamennyit használhatjuk éjszaka is. Itt a sípályá­kat rendszeresen bombázzák műhóval, a felvonóval is ellátott szánkópályát viszont csak akkor élvezhetjük, ha van termé­szetes hó.

További információk:

http://siarena.hu/

 

Kőszegen találjuk az ország egyetlen síugrósáncát, rögtön három méretben. Itt muszáj az időjárás szeszélyeire bíznunk magunkat, mert hóágyú nincs, és a felvonó építése is csak a jövőben várható.

Nyitva: csak előre egyeztetett időpontokban tudják fogadni az érdeklődőket.

További információk:

https://siugraskoszeg.hu/hu/

 

Aki a sífutást gyakorolná, annak a Soproni-hegységben a helye, ahol az egykori Vasfüggöny helyén kilenc sífutópálya várja a vendégeket.

Nyitás az időjárástól függően. Mielőtt nekiindulunk érdemes érdeklődni a nyitás pontos időpontjáról.

További információk:

https://sielok.hu/siterep/sopron-vasfuggony-sifutopalya/

 

2. Korcsolyázni vágyóknak

 

Akik szeretnek korcsolyázni, azoknak is egyre könnyebb a dolguk, mert bár még kevés a fedett jégpálya, novembertől márciusig egyre több helyen vár bennünket szabadtéri koripálya. Budapesten a legjobb a helyzet, itt a Városligeti Műjégpálya mellett kisebb állandó és időszaki pályákon és néhány fedett műintézményben is hódolhatunk ennek a sportnak, legyen szó műkorcsolyáról vagy jéghokiról. Fontos tudni, hogy a legtöbb helyen edzés és versenyek is folynak, ezért a nagyközönség számára csak bizonyos időpontokban, főleg hétvégén nyitottak. A legnagyobb budapesti pályák: Pesterzsébeti és Újpesti Jégcsarnok, Aréna Plaza Jégterasz, BHG Műjégpálya, Széna téri jégpálya, óbudai Gepárd Jégpálya, Marcibányi téri Sportcentrum.

 

A vidéki nagyvárosok mindegyike tart fent fedett jégpályát (pl. Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Sopron, Veszprém stb.), de sajnos méretük és számuk miatt mindenütt tömegre kell számítani. – ne ijesszünk el senkit! vegyük ki. A korcso­lyabérlési lehetőség szinte mindenhol adott, de érdemes inkább saját korcsolyával készülni: olcsóbb és gyorsabb is.

 

A jégtakarító curlingeseknek jó hír, hogy néhány éve itthon is van curlingpálya. A Kamaraerdei Curling Club és a Debreceni Jégcsarnok egyelőre még elég az igények kiszolgálására, de ha igazi választékot szeretnénk, az Európai Curling Szövetség oldalán (www.europeancurling.com) tájékozódhatunk.

 

A hazai műjégpályákkal kapcsolatos további információk ITT olvashatók.

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely egyedülálló kettős kombinációjának (a diklofenák hatóanyagnak és a heparin segédanyagnak) köszönhetően kiemelkedően hatásosan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát).
A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!
A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

Flectorin
24h
  • Kiemelkedő fájdalomcsillapítás
  • Látványos duzzanat csökkentés
  • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!