Az ülőmunkát végzők többsége gyakran szenved derék-, nyak- vagy hátfájástól és különböző mozgásszervi problémáktól. Szerencsére ezen könnyen javíthatunk, méghozzá a megfelelő ülés technikájának elsajátításával. Hogy hogyan, arra az alábbiakban válaszolunk.

Az ülőmunka többek között azért nagyon káros, mert az ülés már alapból is jobban terheli a gerincet, mint az állás, ha pedig rosszul ülünk, akkor csaknem kétszeres terhelésnek vannak kitéve a porckorongok az álláshoz képest. Ha ez a nyomás állandóan, féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, és rögzül a rossz testtartás, akkor az érintett izmok elkezdenek zsugorodni, a derék-, nyak-, váll vagy hátfájdalom pedig állandósulhat, és különböző mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés is kialakulhatnak. Holott némi odafigyeléssel sokat tehetünk ez ellen.

 

Válaszunk megfelelő széket!

 • Az ideális irodai szék magassága akkor megfelelő, ha a talp alátámasztása mellett térdünk és csípőnk kb. 100-110 fokos szöget zár be.
 • Az ülőfelület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatunkat.
 • A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét.
 • Sokat segíthetünk magunkon, ha levegővel töltött párnán ülünk, mert ez aktív izommunkára kényszerít bennünket ülés közben.
 • Ha gyakran fáj a derekunk, időnként vagy akár egész nap fittballon is ülhetünk, amely ugyanezt a hatást éri el még erőteljesebben.
 • Fontos, hogy asztalunk is megfelelő magasságú legyen: alkarunk legyen alátámasztva írás közben anélkül, hogy ehhez fel kellene húznunk vagy görnyeszteni kellene a vállunkat.
 • Az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el a számítógépklaviatúra és a monitor, mert, ha rossz helyen van az asztalon, kicsavarodva kell ülnünk, ami szintén problémákhoz vezet.

 

Helyes és helytelen ülés
Helyes és helytelen ülés

Tanuljunk meg helyesen ülni!

 • Ülés közben húzzuk ki magunkat, ne essenek előre a vállaink, ne görnyedjünk az asztal fölé és ne is csúszunk be alá!
 • Üljünk egyenes háttal, a combok és lábszárak zárjanak be 90 fokos szöget! Ha lehet, akkor a könyökeink legyenek a testünk mellett, az alkarunk pedig vízszintes helyzetben. A monitornak szemmagasságban kell lennie, a kényelmes távolságot kísérletezzük ki! Bár ez a testtartás elsőre furcsán és kényelmetlenül fog hatni, néhány óra alatt meg fogjuk szokni. Ha nem megy, további segítséget is igénybe vehetünk, például úgy, hogy speciális párnát teszünk a hátunk és a széktámla közé, ami megtartja a derekunkat.
 • Ha az asztalunknak vagy a székünknek köszönhetően ez a póz mégsem alkalmazható, változtassunk környezetünkön! Keressünk más széket, emeljük meg monitorunkat, ha szükséges, ha pedig túl magas az asztal, üljünk magasítóra, párnára!

 

Mit tehetünk még?

Legalább óránként álljunk fel, sétáljunk egyet, és közben végezzünk néhány nyújtó és lazító gyakorlatot: mozgassuk át fejünket, nyakunkat, vállainkat, hátunkat! Akinek gerincproblémái vannak, annak óránként minimum öt percig az ágyéki gerincizmokat összehúzva ajánlatos járkálnia.

 • Ha nincs lehetőségünk éppen felállni, akkor ülés közben is végezhetünk néhány izomfeszítő vagy nyújtógyakorlatot!
 • Dolgozzunk állva! Az elmúlt években jött divatba, hogy a számítógépen sokat dolgozók számára már olyan asztalokat is kialakítanak a munkahelyeken, ahol állni lehet gépelés közben. Ez nem csak a helytelen ülés hatásait kompenzálja, hanem az egyéb, ülőmunkából és mozgásszegény életmódból fakadó panaszokra is gyógyír lehet. Szintén jó megoldás, ha állva tartunk megbeszéléseket, ami nem csak egészségesebb, hanem hatékonyabb is lesz.
 • Munkából hazaérve ne üljünk le! Helyette feküdjünk le a földre vagy valamilyen kemény felületre, és polcoljuk fel Z alakban a lábunkat, hogy hatékonyan pihentessük hátunkat.
 • Mozogjunk rendszeresen legalább napi fél órát! A csontjainknak ugyanis szüksége van nyomásra, a szalagjainknak, ínjainknak feszülésre, izmainknak pedig összehúzódásra, amit csak rendszeres mozgással tudunk biztosítani. Az ülőmunka hatásainak kompenzálására sajnos a séta nem elég önmagában, szervezetünknek dinamikus kardiomozgásra van szüksége, amely nyomán 120 fölé emelkedik pulzusszámunk.Ilyen lehet az intenzív tánc, zumba fittnes, amit otthon is végezhetünk.
 • Végezzünk testtudatosító, izomerősítő és nyújtógyakorlatokat is, például jógázzunk.
 • Azt azonban ne feledjük, hogy ha mozogni kezdünk, fontos a fokozatosság, mert, ha túl nagy erőbedobással, magunkat túlerőltetve kezdünk neki, az akár sérüléshez is vezethet!

 

Az ülőmunka ártalmaiból eredő fájdalmaink csillapítására és panaszaink enyhítésére próbáljuk ki a hazai gyakorlatban újdonságnak számító Flectorin® tapaszt, amelyet elég naponta egyszer felhelyeznünk, mivel a diklofenák hatóanyag tartalmú vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin® rendelkezik 24 órás hatással! A Flectorin® tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól. A Flectorin® egyedülálló kettős kombinációjának (a diklofenák hatóanyagnak és a heparin segédanyagnak) köszönhetően kiemelkedően hatásosan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát).

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
 • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
 • Látványos duzzanat csökkentés*
 • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!