Ismert tény, hogy azok, akik ülőmunkát végeznek, gyakran panaszkodnak hát- és derékfájdalomra, izmaik gyengeségére, elhízásra, stresszre, ráadásul nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására is. Az alábbiakban az irodai munkából eredő leggyakoribb problémákat és megoldásukat mutatjuk be.

 • Panasz: Nyak- és gerincfájdalom

  Mi az oka?

  Az egész napos ülés nyomán nyaki izmaink görcsössé válnak, a gerincünk stabilitását szabályozó mély hátizmok gyengülnek, kóros izomtónus-eloszlás alakul ki a szervezetünkben, ami nyomán végtagjaink zsibbadhatnak és fájhatnak. Ha helytelenül ülünk, rossz testtartás alakul ki: a vállaink előre esnek, a gerincünk fiziológiás görbületének egyensúlya megbomlik, és a gerincoszlopunk rendellenes megterhelésének következtében porckorongsérvünk is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést is.

 • Panasz: izmok sorvadása, szalagok megrövidülése

  Mi az oka?

  A helytelen tartás nemcsak a csontozatunkra, hanem izmainkra és szalagjainkra is káros hatással van, ami szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, ami olyan elváltozásokhoz vezethet, amelyek veszélyeztetik a csonthártya, az ízületi szalagok, valamint a porcfelszínek épségét.

 • Panasz: magas vércukor- és koleszterinszint, magas vérnyomás

  Mi az oka?

  A mozgásszegény életmód az úgynevezett metabolikus szindróma kialakulásának esélyét is növeli. A szindróma tünetei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, valamint ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek. A mindezekkel járó magas vérzsír azért különösen veszélyes, mert érkárosodást okoz az agyban, a szívben és a vesében, így agyvérzéshez, szívinfarktushoz, szívnagyobbodáshoz és vesebetegségekhez vezethet.

 • Panasz: visszeresednek és megdagadnak a lábaink

  Mi az oka?

  Ha egész nap lógatjuk a lábunkat, és sokáig nem mozgatjuk azokat, a vénáink kitágulnak, pang bennük a vér, lábaink és bokánk pedig megdagadnak. Ezek a tünetek pedig visszér vagy szívelégtelenség kialakulásához vezethetnek.

 • Panasz: rossz emésztés

  Mi az oka?

  Ahhoz, hogy emésztésünk normálisan működjön, sok mozgás, folyadék és rostdús táplálkozás szükséges. Ha hiányzik ezek közül valamelyik, az akár emésztési problémákat is okozhat (pl. haspuffadást), a belek működése pedig renyhévé válhat.

 • Panasz: fájnak és zsibbadnak ujjaink és csuklóink

  Mi az oka?

  A rendszeresen ismétlődő, apró mozgások – mint a gépelés vagy az egérrel való klikkelés – úgynevezett RSI-szindrómát (repetitive strain injury syndrome) eredményezhet, amely korunk egyik népbetegsége. Kialakulására olyan tünetek figyelmeztetnek, mint az ujjak és a csukló fájdalma, zsibbadása.

 

Mit tehetünk mindezek ellen?

Bár a fenti felsorolás igencsak ijesztően fest, saját magunk is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ezeket orvosoljuk vagy elkerüljük. Ebben az alábbi tanácsok segítenek.  

 

 • Munka közben rendszeres időközönként mozgassuk át tagjainkat!

Legalább óránként álljunk fel asztalunktól, mászkáljunk az irodában vagy a folyosón, végezzünk fej-, nyak-, váll- és derékkörzéseket, magastartásban tartott karjainkkal váltakozva nyújtózkodjunk magasra, mintha el akarnánk érni a plafont, majd mélytartásban nyújtózzunk lefelé, mintha a padlót szeretnénk megérinteni! Végezzünk törzshajlítást mindkét oldalra, majd törzsdöntéseket! Végezetül pedig hajoljunk előre, és próbáljuk megfogni a bokánkat, majd hajlítgassuk lábfejünket váltakozva spicc és pipa állásba, hogy csökkentsük a lábdagadást és élénkítsük a vérkeringésünket. A további irodai gyakorlatokról ITT olvashat.

 

 • Üljünk megfelelő széken, és megfelelő tartásban, amellyel kapcsolatban további információt ITT olvashat.

 

 • Járjunk rendszeresen masszázsra!

Ezzel érhető el ugyanis az izomfeszültségek és fájdalmas izomcsomók leghatékonyabb oldása. Ma már egyre több cégnél vehetünk igénybe irodai masszázst, de komolyabb panaszok esetén mindenképpen érdemes erre több időt és alkalmat szánni.  

 

 • Minden nap sportoljunk valamit!

A mozgás ugyanis jó vérellátást biztosít az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, és azt is elősegíti, hogy a csontállományunk ne épüljön le. Az aerob, ciklikus és dinamikus sportágak az állóképesség fejlesztésén túl az izmok erejének összhangját teremtik meg, kiegyenlítve a kóros tónuseloszlásokat, míg a lazító és nyújtó mozgásformák hatékonyan oldják az izomzat görcsét, mindemellett a stressz következtében fellépő nyaki izommerevséget is csökkentik. Az irodai munkához ideális sportokról további információt ITT olvashat.

Az ülőmunka ártalmaiból eredő fájdalmaink csillapítására és panaszaink enyhítésére próbáljuk ki a hazai gyakorlatban újdonságnak számító Flectorin® tapaszt, amelyet elég naponta egyszer felhelyeznünk, mivel a diklofenák hatóanyag tartalmú vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin® rendelkezik 24 órás hatással! A Flectorin® tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól. A Flectorin® egyedülálló kettős kombinációjának (a diklofenák hatóanyagnak és a heparin segédanyagnak) köszönhetően kiemelkedően hatásosan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát).

 

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
 • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
 • Látványos duzzanat csökkentés*
 • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!