A legtöbben egész nap meggörnyedve, aszimmetrikus testhelyzetben ülünk, miközben hátizmaink nincsenek mozgásban, így a gerincünk jelentős terhelésnek van kitéve. Mindez idővel mozgásszervi problémákat okoz, emellett súlyfelesleghez, magas vérnyomáshoz és további betegségekhez vezethet. Ezeket a káros hatásokat azonban kiválóan ellensúlyozhatjuk az alábbi mozgásformákkal, amelyek javítják tartásunkat, erősítik törzsizmainkat, karban tartják testsúlyunkat és ezzel együtt vérnyomásunkat.

Gerinctorna

A gerinctornával nemcsak a már kialakult gerincbetegségeket tudjuk kezelni, hanem a panaszok megelőzésében is fontos szerepet játszik. Lényege, hogy erősíti és megnyújtja a gerincünk működésében részt vevő izmokat a hasizmainkkal együtt annak érdekében, hogy javítani tudjuk a tartásunkat. Fontos, hogy ne egy YouTube videó után, hanem gyógytornász vagy képzett gerincjógatréner felügyelete mellett végezzük, mert a helytelen, nem korrigált gyakorlatok sokkal inkább ártanak, mint használnak.

Pilates

A hatalmas karriert befutott torna szülőatyja Joseph Pilates volt, aki szerint a gerinc egészsége határozza meg az ember korát. Az általa kidolgozott módszer javítja a testtartásunkat és rugalmassá teszi a gerincünket. Ennek nyomán hatékony megoldást nyújt a hát- és derékfájdalmakra, illetve azok megelőzésére. A talajon végzett mozgássor a teljes törzsizomzatot átmozgatja, és az úgynevezett erőközpont bekapcsolása stabilizálja a derekat és a medencét, emellett megszabadít bennünket az ágyéki gerincszakasz fájdalmaitól is.

Jóga

Szintén ideális mozgásforma az ülőmunka hatásainak kompenzálására. Vérmérséklettől függően választhatjuk dinamikusabb vagy elmélyültebb vállfaját, de mindegyikre igaz, hogy a pontosan meghatározott sorrendben következő gyakorlatok tökéletesen átmozgatják testünket. A gyakorlatok javítják a testtartásunkat és gerincünk működését, kiválóan erősítik, nyújtják és lazítják izmainkat, ráadásul a belső szerveink működésére is jótékony hatással vannak, és a mindennapi stressz kezelésében is sokat segítenek.

Úszás

Ideális választás súlyfelesleggel küzdőknek és magas vérnyomástól szenvedőknek, mivel kíméli az ízületeket és a keringési rendszert. A rendszeres úszás erősíti a szív-érrendszert, javítja a szívizomzat vérellátását, csökkenti a nyugalmi pulzust és vérnyomást, pozitív hatása a rendszeres edzés esetén hosszú távon megmarad. Gerincproblémákkal vagy derékfájással küzdőknek a hátúszás vagy a gyorsúszás ajánlott inkább.

Aquafitness

A vízben végzett mozgás hatékonyabb és kíméletesebb, mint a talajon végzett, ezért mozgásszervi problémákkal küzdőknek fokozottan ajánlott ez a módszer. A gyakorlatok végzését megkönnyíti, hogy testünk szinte súlytalan, ezáltal a gerincünk izmainak állandó feszülése jelentősen csökken. Sok olyan gyakorlatot tartalmaz, amely a helyes tartásért felelős törzsizomzatot, így a gerincfeszítő izmot, a nagy farizmot és az egyenes hasizmot erősíti. A gyakorlatokat úgynevezett víziöv segítségével kell végezni, amely az edzés során egyenesen tartja a törzset. E mozgásforma nagy előnye, hogy időseknek, nagyobb túlsúllyal rendelkezők és sérülés utáni rehabilitációban résztvevők is bátran végezhetik.

Nordic walking

Bár elsősorban az idősebbekkel társítjuk ezt a mozgásformát, fontos tudni róla, hogy mindenki számára ideális, aki ülőmunkát végez, mivel a bottal történő gyaloglás kíméletesen terheli gerincünket, ráadásul mindezt a szabadban végezhetjük. A sport előnye, hogy teljes izomzatunk 90 százalékát igénybe veszi, így a többnyire inaktív alsó hátizomzatot is bekapcsolja a mozgásba. További előnye, hogy stabilizálja a medencénket, erősíti a hosszú hátizmokat, a megrövidült izmokat pedig eredeti hosszukra nyújtja.

Reggaeness

Aki a sok ülés után dinamikusabb mozgásformára vágyik, olyanra, amelynek tartásjavító hatása is van, annak a reggaeness edzésen a helye. A táncra épülő mozgás az egész testet átmozgatja úgy, hogy közben folyamatosan oda kell figyelnünk a helyes tartásra, sőt, emellett hatékony tartásjavító gyakorlatokat is tartalmaz. További előnye, hogy lazítja a kötött izomzatot, és így szebbé teszi testtartásunkat.

Hastánc

Habár a mozgás neve hastánc, mégsem csupán a hasunkat mozgatja meg, jótékony hatása ugyanis az egész testen érezhető és látható. Mozgás közben elsajátítjuk a helyes testtartást, ezzel megerősítve a gerincünk tartóizmait. A csípőkörzés és csípő dobálása a hasizmokat és az alsó hátizmokat edzi, így a mozdulatsorok csökkenthetik a hátproblémákat, és kecsesebbé teszik mozgásunkat. További előnye, hogy a csípőnkkel rajzolt nyolcasokkal és hasunk hullámzásával emésztésünket is serkentjük.

És mi az, amit kerüljünk?

Minden olyan mozgásformát, amely az ízületek erős rázkódásával jár, így az ugrálást, a szökdelést vagy gyors, hirtelen mozdulatokat, mint például a kemény talajon történő kocogást, a gyors labdasportokat, a síelést vagy a nagy intenzitású aerobik edzést.

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely egyedülálló kettős kombinációjának (a diklofenak hatóanyagnak és a heparin segédanyagnak) köszönhetően kiemelkedően hatásosan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát).
A vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!
A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

Flectorin
24h
  • Kiemelkedő fájdalomcsillapítás
  • Látványos duzzanat csökkentés
  • Az egyetlen 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!