Bár az ülőmunka okozta ártalmaknak a rendszeres testmozgás a legjobb ellenszere, a sport is vezethet különböző sérülésekhez és panaszokhoz, amelyek valamilyen balesetből vagy a túlzott megerőltetésből származnak. Az alábbiakban a leggyakoribb sérüléseket, kezelésüket és megelőzési lehetőségeiket mutatjuk be.

 • Achilles-ín gyulladás
  Kinél fordul elő?

  A legtöbbször futóknál, főleg 40 év felettieknél, triatlonistáknál, labdajátékokat űzőknél.

  Mik a tünetei?

  A belső vagy a külső boka alatt, a talp hosszanti boltozata mentén, a lábháton, valamint a sarok fölött jelentkező fájdalom. 

  Mi az oka?

  A túlterhelés miatt az Achilles-ínen apró mikrosérülések keletkeznek, majd a hegesedés következtében a benne lévő rostok átrendeződnek, ami tovább fokozza a sérülést. A folyamatot gyakran gyulladás is kíséri, ami még nagyobb fájdalmat okoz.

  Hogy lehet kezelni?

  Elsősorban aktív fájdalomcsillapítással és gyulladáskezeléssel. A tartós gyógyulás érdekében érdemes gyógytornász és rehabilitációs szakember segítségét is kérni, hogy kiderüljön, mi okozta a problémát, és hogy javítani lehessen az esetleges mozgásbeli hibákat, rossz berögződéseket.

  Hogy lehet megelőzni?

  Megfelelő bemelegítéssel és nyújtással, megfelelő futócipő használatával, helyes futótechnika alkalmazásával, illetve a túlterhelés elkerülésével.

 • Achilles-ín szakadás
  Kinél fordul elő?

  Futóknál, triatlonistáknál, különböző labdajátékokat játszóknál.

  Mik a tünetei?

  Erős, robbanásszerű fájdalom, mivel a szakadás hirtelen következik be.

  Mi az oka?

  A folyamatos túlterhelés miatt az Achilles-ín meggyengül, és elszakad.

  Hogyan lehet kezelni?  

  A sérült végtagot begipszelik, vagy más külső rögzítő eszköz segítségével rögzítik, súlyos esetekben műtétre is sor kerülhet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Megfelelő bemelegítéssel, a terhelés és regeneráció arányának összehangolásával, a vádli nyújtásával, jó cipőválasztással, a túl kemény talajon való mozgás elkerülésével. 

 • Derékizom húzódás, szakadás
  Kinél fordul elő?

  Főként felnőtteknél, olyanoknál, akik alkatilag merevek, és ezért nagyon feszesek az ágyéki és a combhajlító izmaik.

  Mi az oka?

  Rossz edzésmódszer, helytelen emelési technika, hirtelen összehúzódások.

  Mik a tünetei?

  Hát- és derékfájás, amely oldalra fordulásnál erősödik, nyomásérzékenység és görcsös, kemény tapintású izom. Az is előfordul, hogy duzzanat, vérömleny van a sérülés helyén.

  Hogyan kell kezelni?

  Pihenéssel, fekvéssel, fájdalomcsillapítással, gyulladáscsökkentővel, izomlazító gyógyszerekkel és fizikoterápiával. Rehabilitációként masszázs, fizikoterápia és gyógytorna ajánlott.

  Hogyan lehet megelőzni?

  A túlterhelés elkerülésével, az adott mozgásforma helyes technikájának elsajátításával, az érintett izmok erősítésével, nyújtásával.

 • Fáradásos törés (stressztörés)
  Kinél fordul elő?

  Kitartást igénylő, hosszútávú terhelésnek kitett sportolóknál (pl. triatlonistáknál, hosszútávfutóknál), akiknek a csontjai folyamatosan fennálló terhelésnek, húzó-nyíró erőnek vannak kitéve.

  Mi az oka?

  A csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában mikrosérülések keletkeznek, amelyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Gyakran fordul elő egyszeri, igen intenzív edzést követően.

  Mik a tünetei?

  Hirtelen fájdalom, mozgásképtelenség.

  Hogyan kell kezelni?

  Általában több hetes pihenéssel, a sérült végtag rögzítésével, fájdalom- és gyulladáscsökkentőkkel, gyógytornával, illetve a mozgás újrakezdésekor új edzéstervvel. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Az általunk végzett sportnak megfelelő cipő használatával, megfelelő talpbetét viselésével, a terhelés csökkentésével, a láb izmainak célzott erősítésével.

 • Elülső (patellofemorális) térdfájdalom
  Kinél fordul elő?

  Futóknál, teniszezőknél, távolugróknál, labdarúgóknál, röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, kerékpárosoknál.

  Mi az oka?

  A térdkalács (patella) nekidörzsölődik a combcsontnak, és ez irritációt, valamint a porcok kopását okozza, ami pattanó hanggal és fájdalommal is jár.

  Mik a tünetei?

  Hosszas ülés vagy lépcsőzés után elülső térdfájdalom.

  Hogyan kell kezelni?

  Porcjavító szerekkel, jégmasszázzsal, injekciókúrával, elektro- és fizikoterápiával, ha a konzervatív kezelés nem használ, műtéttel.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Kerülni kell a betonon való futást, meg kell emelni a bicikli ülését, hogy kevésbé kelljen hajlítani a térdet tekerés közben.

 • Futó térd (iliotibialis szalag szindróma)
  Kinél fordul elő?

  Futóknál és kerékpárosoknál.

  Mi az oka?

  Rossz cipő, túlterhelés, lejtőn való futás, nem megfelelő ülés-pedál távolság, ami következtében a térízület mozgásakor a térdkalács erőteljesen a combcsont végéhez dörzsölődik.

  Mik a tünetei?

  Futás vagy biciklizés közben közvetlenül a térd külső ízületi vonala felett jelentkező égető fájdalom és nyomásérzékenység. A panasz hosszabb táv megtétele után jelentkezik először, később gyakoribbá válik.

  Hogyan kell kezelni?

  Az edzés szüneteltetésével, az érintett végtag tehermentesítésével, felpolcolással, jegeléssel, fájdalomcsillapítóval, elektromos kezelésekkel, szükség esetén fájdalomcsillapító-, gyulladáscsökkentő injekciókkal, a tünetek enyhülése után gyógytornával.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Megfelelő edzőcipővel és futótereppel, edzés előtti bemelegítéssel, edzés utáni levezetéssel, az edzéstervbe megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtás beiktatásával.

 • Golfkönyök
  Kinél fordul elő?

  Olyan sportolóknál, akik a könyöküket erősen igénybe veszik mozgás közben, pl. golfozóknál, kézilabdázóknál, nehézatlétáknál, tornászoknál, falmászóknál.

  Mi az oka?

  A csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező a könyöktáji fájdalom, amelyet legtöbbször tartós, monoton dobó vagy hajító mozdulatok váltanak ki.

  Mik a tünetei?

  Fájdalmat érzünk a könyökünk belsejében, gyengének érezzük az alkarunkat.

  Hogyan kell kezelni?

  A fájdalmas terület jegelésével, fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel, súlyos esetben az érintett ín környékére beadott lidocain- és szteroidinjekcióval, valamint a fájdalmas terület besugárzásával. Ha a konzervatív kezelés nem eredményes, műtétre is sor kerülhet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Rendszeres nyújtással, lazítással, az adott sportágra jellemző technika tökéletesítésével. 

 • Hüvelykujjficam
  Kinél fordul elő?

  Gyakori sérülésnek számít síelőknél, küzdősportoknál és egyes labdajátékoknál (pl. kosárlabda, röplabda).

  Mi az oka?

  A hüvelykujj a természetes mozgástartományán túl mozdul, általában hátra hajlik, ami következtében az alapízületnél károsodnak a szalagok.

  Mik a tünetei?

  Erős fájdalom a hüvelykujj mozgatásakor. Duzzanat és instabilitás a hüvelykujj alapjánál lévő ízületben.

  Hogyan kell kezelni?

  Ez a sérülés mértékétől függ. Konzervatív kezelésnél begipszelik vagy rögzítik a sérült ujjat, majd mobilizáló és erősítő gyógytorna következik, súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Erősítő gyakorlatokkal, kineziotape alkalmazásával.

 • Izomhúzódás
  Kinél fordul elő?

  Bármilyen sportolónál.

  Mi az oka?

  A bemelegítés elmulasztása vagy a túlterhelés miatt túlfeszülnek az izmok.

  Mik a tünetei?

  Hirtelen éles fájdalom, legtöbbször az izomzat középső részén, amelyet néha duzzanat is kísér.

  Hogyan lehet kezelni?

  A fájdalmas végtag pihentetésével, fájdalomcsillapítással, a fájdalom enyhülése után masszázzsal, gyógytornával.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Alapos bemelegítéssel, nyújtással, lábizom sérülése esetén sarokemelő használatával.

 • Izomgörcs
  Kinél fordul elő?

  Bármilyen sportolónál.

  Mi az oka?

  Hosszan tartó fizikai megterhelés hatására az izmokat túlterheljük, ami következtében az ionáramok egyensúlya felborul, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavara alakul ki.

  Mik a tünetei?

  Az izmok nagy fájdalommal járó, görcsös összehúzódása. A fájdalom a görcs megszűnése után elmúlik, de ha a görcs túl erős, az izomrostok károsodhatnak.

  Hogyan kell kezelni?

  Az izmok enyhe, tartós nyújtásával, óvatos masszázzsal, folyadékpótlással.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Megfelelő nyújtással, bemelegítéssel, kiegyensúlyozott táplálkozással, elegendő folyadék- és vitaminbevitellel és a túlterhelés kerülésével.

 • Izom- vagy izomrostszakadás
  Kinél fordul elő?

  Bármilyen sportolónál.

  Mi az oka?

  A rövid ideig tartó, gyors mozgás, a hirtelen megállás vagy ezek kombinációja esetén az izmok igénybevétele nagyobb, mint a teljesítőképességük. Ez az izom-ín túlfeszülését, a szövetek részleges vagy teljes szakadását eredményezi, ami a túlnyújtás vagy a túlterhelés miatt gyakran az izmok felszíni részén vagy a tapadásánál következik be.

  Mik a tünetei?

  Fájdalom, nehéz mozgás vagy mozgásképtelenség, duzzanat, a végtag alakjának megváltozása, esetenként vérömleny.

  Hogyan kell kezelni?

  Fájdalomcsillapítókkal, nyugalomba helyezéssel, kompresszióval, jegeléssel, a sérült végtag felpolcolásával. Később szükség szerint fizikoterápiával vagy gyógyszeres kezeléssel (a vérömleny felszívódását segítő, fájdalomcsillapító, keringésjavító gyógyszerekkel).

  Hogyan lehet megelőzni?

  Rendszeres bemelegítéssel, nyújtással, a túlterhelés kerülésével.

 • Keresztszalag sérülés
  Kinél fordul elő?

  Síelőknél, labdarúgóknál, kosárlabdázóknál, kézilabdázóknál, könnyűatlétáknál.

  Mi az oka?

  Esés vagy ütközés nyomán a térd keresztszalagjai elszakadnak.

  Mik a tünetei?

  Fájdalom, a térd megduzzad, instabillá válik, nehezen vagy egyáltalán nem tudunk leguggolni vagy futni. A szalaggal egyidejűleg a porc is megsérülhet.

  Hogyan kell kezelni?

  Atroszkópos műtéttel, amely során a sérülés mértékétől függően a sérült szalagot megvarrják vagy megerősítik.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Rendszeres erősítő- és koordinációs gyakorlatokkal.

 • Körülírt porchiány
  Kinél fordul elő?

  Küzdősportot űzőknél, labdarúgóknál, kézilabdázóknál.

  Mi az oka?

  Valamilyen csavaró mozgással együtt járó nagyerejű ütés, ütközés következménye, amely a porcot és az alatta lévő csontot is károsítja.

  Mik a tünetei?

  A sérült ízület megduzzad, és csak hosszabb idő (akár hetek, hónapok) után apad le, a későbbiekben pedig akár terheléstől függetlenül is újra megduzzadhat.

  Hogyan kell kezelni?

  Jegeléssel, pihentetéssel, pólyázással, polcolással, gyulladáscsökkentőkkel és porcerősítő szerekkel. Mivel azonban a legtöbb esetben az ízület problémás marad, atroszkópos műtétre is sor kerülhet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Rendszeres koordinációs- és izomerősítő gyakorlatokkal, a kemény talajon történő sport kerülésével.

 • Külső bokaszalag szakadás, sérülés
  Kinél fordul elő?

  Futóknál, különböző labdajátékokat játszóknál.

  Mi az oka?

  A bemelegítés elmulasztása miatt az izmok reakció- és koordinációképessége csökken, és egy rossz mozdulat, félrebicsakló boka is elég hozzá, hogy kialakuljon.

  Mik a tünetei?

  A boka belső és külső oldalán érzett erős fájdalom, a boka bedagad. Nyomásra fájdalmat érzünk a boka külső oldalán, ahol egy-két nap múlva vérömleny is megjelenhet.

  Hogyan lehet kezelni?

  A sérülés bekövetkezte után amint lehet, nyugalomba kell helyezni a lábat, jegelni, bekötözni, kissé megemelni. Erős fájdalom esetén fájdalom- és gyulladáscsökkentő krémet vagy tapaszt lehet alkalmazni. Az orvosi és röntgenvizsgálat után begipszelik, majd néhány nap múlva speciális sínnel rögzítik a sérült lábat. Súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet. A rehabilitációban jelentős a szerepe a gyógytornának.

  Hogyan lehet megelőzni?

  A lábszár izmainak erősítésével, bokafásli vagy rögzítés használatával, az izmok koordinációjának fejlesztésével.

 • Nyáktömlő gyulladás (bursitis)
  Kinél fordul elő?

  Teniszezőknél, futóknál, kerékpárosoknál, küzdősportot űzőknél.

  Mi az oka?

  A monoton mozgás miatti sérülés vagy gyulladás nyomán a térdkalács előtt vagy alatt a nyálkatömlőben bevérzés alakul ki vagy folyadék termelődik.

  Mik a tünetei?

  A tömlő megduzzad, feszülésétől függően fájdalmas lehet. Veszélyes formája a gennyes gyulladás, ilyenkor láz és bőrpír lép fel.

  Hogyan kell kezelni?

  Ha sérülés, trauma okozza, akkor pihenéssel, a csont gipszsínnel való rögzítésével, a végtag nyugalomba helyezésével, jegelésével, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító szerek, esetleg helyileg alkalmazott szteroidinjekciókkal. Ha fertőzés következtében alakul ki a gyulladás, akkor antibiotikumokkal, és a feszülő folyadék leszívásával.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Szivacsos térdvédő használatával.

 • Porcsérülések
  Kinél fordul elő?

  Hosszú távú vagy monoton, ismétlődő mozgást igénylő sportot űzőknél, nehézatlétáknál és kézilabdázóknál

  Mi az oka?

  Túlterhelés, helytelen terhelés, nem megfelelő eszközhasználat, túlsúly, de baleset során is kialakulhat (pl. ütközés miatt).

  Mik a tünetei?

  A sérült oldali ízületi rés erősen fájdalmassá válik, esetleg később duzzanat is kialakul. Ha a sérült porc beakad, az ízületet nem lehet teljesen kinyújtani. Krónikus esetben terhelési, mozgási és rotációs fájdalmak jelentkezhetnek, a mozgó porcdarab vagy a ciszta tapintható lehet.

  Hogyan kell kezelni?  

  Atroszkópos műtéttel, mivel a leszakadt porcdarab porckopást idézhet elő.

  Hogyan lehet megelőzni?  

  A túlterhelés kerülésével, egyenletes terheléssel.

 • Sarokcsont (calcaneus) sarkantyú
  Kinél fordul elő?

  Hosszútávfutóknál, triatlonistáknál.

  Mi az oka?

  Nagy valószínűséggel a túlzott igénybevétel, sprintelés, ugrálás, illetve az időben nem kezelt vagy nem felismert lúdtalp.

  Mik a tünetei?

  A sarkunknál érzett fájdalom.

  Hogyan kell kezelni?

  Tehermentesítő betéttel, valamint gyulladáscsökkentőkkel. Az akupunktúra, a gyógytorna, a lézeres, az ultrahangos vagy a röntgenterápia is segíthet. A gyógyszeres kezelésre nem reagáló esetekben műtét is indokolt lehet.

  Hogyan lehet megelőzni?  

  A helyes futástechnika elsajátításával, a lábszár alsó részének rendszeres erősítésével, nyújtáséval, a kemény talaj kerülésével.

 • SI (keresztcsont-csípőcsont) ízületi blokk
  Kinél fordul elő?

  Elsősorban kerékpározóknál, teniszezőknél, fallabdázóknál, súlyemelőknél és ülő munkát végzőknél.

  Mi az oka?

  Hirtelen mozdulat, fokozott izomterhelés, nehezebb súly hirtelen emelése, belső szervi zavar vagy tartós ülőmunka nyomán az érintett ízületeket mozgás közben olyan erőhatás éri, amely leblokkolja a mozgásukat, így nem tudnak visszatérni az alaphelyzetbe, ezáltal jelentős fájdalommal járó erős ízületi-izom feszültség keletkezik.

  Mik a tünetei?

  Jelentős fájdalom a keresztcsont-csípőcsont ízületnél.

  Hogyan kell kezelni?

  Masszázzsal, melegen tartással, kilazítással, pihentetéssel. Nagyon erős fájdalom esetén fizikoterápia, elektroterápia, fájdalomcsillapító injekciókúra ajánlott.

  Hogyan lehet megelőzni?

  A hátizom fejlesztésével, gyógytornával, masszázzsal.

 • Sípcsont fájdalom
  Kinél fordul elő?

  Triatlonistáknál, hosszútávfutóknál.

  Mi az oka?

  Hibás futótechnika, túlterhelés, nem megfelelő cipő viselete, kemény talaj.

  Mik a tünetei?

  Fájdalmas, szúró érzés a sípcsontban, különösen edzés után, amely ugró, gyorsító mozdulatoknál felerősödik, emellett duzzanat is előfordulhat.

  Hogyan kell kezelni?

  Jeges borogatással, fájdalom- és gyulladáscsökkentővel.

  Hogyan lehet megelőzni?

  A lábizmok rendszeres erősítésével, nyújtásával, az edzés intenzitásának csökkentésével, a helyes futótechnika elsajátításával.

 • Teniszkönyök
  Kinél fordul elő?

  Elsősorban teniszezőknél, tollaslabdázóknál, fallabdázóknál, rúdugróknál, különösen gyakori férfiaknál.

  Mi az oka?

  Azzal a karral, amellyel a sportolás során ismétlődő, erőteljes mozdulatokat végzünk, fájdalommal jár és nehézséget okoz a tárgyak megfogása.

  Mik a tünetei?

  A könyök, a kéz és az ujjak hátrafelé feszítésekor a könyök külső oldalán érzett hirtelen vagy fokozatosan kezdődő éles fájdalom, amely a feszítő izmokba sugárzik, terhelésre fokozódik. A fájdalom nyugalmi állapotban is előfordulhat.

  Hogyan kell kezelni?

  Pihenéssel, speciális rögzítők használatával, jegeléssel, fájdalom- és gyulladáscsökkentővel, fizikoterápiával, gyógytornával, erősítő gyakorlatokkal, erős fájdalom esetén szteroidinjekcióval. A konzervatív kezelés eredménytelensége miatt műtétre is sor kerülhet.

  Hogyan lehet megelőzni?

  A túlterhelés kerülésével, a helyes sportági technika elsajátításával és nyújtással.

 • Úszóváll (rotator tendinitis)
  Kinél fordul elő?

  Úszóknál, triatlonistáknál, röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, teniszezőknél.

  Mi az oka?

  Olyan sportolóknál alakul ki, akiknek a karjukat nagy ismétlésszámban kell a fejük fölé kell emelni, ami következtében a felkart a vállízületekben tartó forgóizomzat elszakad, és megduzzad.

  Mik a tünetei?

  Eleinte erőteljes lendítéskor és a kar fej fölé emelésekor érzett fájdalom, amely később minimális mozgatáskor is jelentkezik.

  Hogyan kell kezelni?

  A váll erősítésével és az ínak pihentetésével. Kerülni kell a tolóerőt igénylő mozdulatokat, valamint a kar váll fölé való emelését. A váll hűtésével, gyulladáscsökkentők használatával, fiziko-, elektro- vagy mágnesterápiával, injekciókúrával vagy akupunktúrás kezeléssel is próbálkozhatunk. Ha ezek hatására sem múlik el a probléma, atroszkópos műtétre kerül sor.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Különösen úszóknál a technika javításával, a felkar-, és a váll izmainak rendszeres erősítésével, nyújtásával.

 • Vállficam
  Kinél fordul elő?

  Küzdősportot űzőknél, kerékpárosoknál esés után, kézilabdázóknál, jégkorongozóknál.

  Mi az oka?

  Erős esés vagy ütközés nyomán a felkarcsont feje kiugrik az ívvápából.

  Mik a tünetei?

  Erős fájdalom, mozgáskorlátozottság, a váll körvonala csapottá válik, kézzsibbadás is előfordulhat.

  Hogyan kell kezelni?

  A váll helyretétele utána rögzítik, majd fizioterápia, gyógytorna javasolt, sokszor műtétre is szükség van.

  Hogyan lehet megelőzni?

  Védőfelszerelések használatával, illetve a helyes eséstompító technikák elsajátításával.

 

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
 • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
 • Látványos duzzanat csökkentés*
 • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!