Az immunrendszerünk erősítéséhez hozzátartozik, így a lehetőségeink szerint építsünk be napi 10-20 perc rendszeres mozgást. Otthon végzett munka közben is néha megállhatunk és átmozgathatjuk a hátunkat, a derekunkat. 

Az egész napos ülőmunka és a mindennapi stressz hatásait kiválóan ellensúlyozhatjuk néhány egyszerű otthoni tornagyakorlattal, amelyek hatásosan segítenek a gerincünket, valamint hát-és egyéb izmainkat karbantartani.

Az ülőmunkát végzők többsége gyakran szenved derék-, nyak- vagy hátfájástól és különböző mozgásszervi problémáktól. Szerencsére ezen könnyen javíthatunk, méghozzá a megfelelő ülés technikájának elsajátításával. Hogy hogyan, arra az alábbiakban válaszolunk.

A legtöbben egész nap meggörnyedve, aszimmetrikus testhelyzetben ülünk, miközben hátizmaink nincsenek mozgásban, így a gerincünk jelentős terhelésnek van kitéve. Mindez idővel mozgásszervi problémákat okoz, emellett súlyfelesleghez, magas vérnyomáshoz és további betegségekhez vezethet. Ezeket a káros hatásokat azonban kiválóan ellensúlyozhatjuk az alábbi mozgásformákkal, amelyek javítják tartásunkat, erősítik törzsizmainkat, karban tartják testsúlyunkat és ezzel együtt vérnyomásunkat. Természetesen ebben a speciális helyzetben fontos, hogy tartsuk be az aktuális védekezési ajánlásokat. Az alábbi mozgásformák közül is ennek megfelelően válasszunk. Nagy segítségünkre lehetnek az online mozgásprogramok, vagy az interneten lévő rövid videók.  (ehhez összegyűjtöttünk pár ötletet a Programnaptárban)

Hiába határozzuk el, hogy ezentúl egészségesebben élünk, munka közben és után sokkal jobban odafigyelünk magunkra, akár gyökeresen életmódot is változtatunk, a mindennapi stressz gyakran és gyorsan keresztül húzhatja terveinket, és a nagy elhatározások után már akár rövid idővel is úgy érezzük, hogy összecsapnak a hullámok a fejünk felett. 

A mozgás különösen nagy jelentőségű azok esetében, akik napi nyolc vagy több órában ülőmunkát végeznek. Fontos lenne, hogy a napjaikat az íróasztal mögött töltők rendszeresen mozogjanak, de ha ez munkaidőn kívül nem megoldható, akkor sincs veszve semmi. Némi találékonysággal és persze akaraterővel ugyanis még egy zsúfolt munkanapba is be lehet iktatni némi sportot. Hogy hogyan, az kiderül az alábbiakból.

A napi több órás ülőmunka rendkívül káros szervezetünkre: az eközben rögzült rossz tartás fájdalmas mozgásszervi problémákat okoz, míg a mozgásszegény életmód az elhízás és az abból eredő betegségek melegágya lehet. Pedig az irodában is van rá lehetőségünk, hogy karban tartsuk magunkat. Hogy hogyan, abban az alábbi gyógytornász és fittnesztippek segítenek.

Ismert tény, hogy azok, akik ülőmunkát végeznek, gyakran panaszkodnak hát- és derékfájdalomra, izmaik gyengeségére, elhízásra, stresszre, ráadásul nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására is. Az alábbiakban az irodai munkából eredő leggyakoribb problémákat és megoldásukat mutatjuk be.

Flectorin

Próbálja ki az új Flectorin tapaszt, amely a továbbfejlesztett technológiának – diklofenák hatóanyag és heparin segédanyag párosítás – köszönhetően szignifikánsan csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő hatású, és csökkenti a duzzanatot (ödémát)*.

A diklofenák hatóanyagú, vény nélkül kapható tapaszok közül egyedül a Flectorin rendelkezik 24 órás hatással, ezért elég naponta egyszer felhelyezni!

A Flectorin tapasz az ízületek, ínak és ínszalagok akut, kisebb fájdalommal járó panaszainak helyi tüneti kezelésére alkalmazható 16 éves kortól.

*a referencia Flector 140 mg gyógyszeres tapaszhoz és a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó) tapaszhoz képest

Hivatkozások:
Alkalmazási előirat: OGYÉI/66050/2021 A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május 26.
K. D. Rainsford, Michael S. Roberts, Alessandro Nencioni & Clarence Jones2018): Rationale and evidence for the incorporation of heparin into the diclofenac epolamine medicated plaster, Current Medical Research and Opinion, DOI: 10.1080/03007995.2018.1551194
24h
  • Szignifikáns fájdalomcsillapítás*
  • Látványos duzzanat csökkentés*
  • Az egyetlen, diklofenák hatóanyagú, 24 órás hatású vény nélkül kapható tapasz
Flectorin

A Flectorin tapasz vény nélkül kapható gyógyszer.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!